Hans Swinnen 20.07.1941 - 23.11.2017


Hans Swinnen

De Vlaamse componist en arrangeur Hans Swinnen genoot zijn muzikale opleiding aan de Koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Zijn directiedocent Daniël Sternefeld te Antwerpen bracht hem een grote liefde voor het muziektheater bij. Swinnen was als repetitor, koorleider, assistent-dirigent en muziekregisseur 23 jaar lang werkzaam bij de Antwerpse opera. Als artistiek directeur leidde hij vele jaren de Antwerpse Kameropera. Hij was als docent werkzaam voor het Antwerps Muziekconservatorium en stichtte de Stedelijke Muziekacademie te Herentals. Sinds 1986 werkte hij als freelance componist en arrangeur.

Hans Swinnen heeft zijn leven lang zijn vrije tijd verpand aan het amateurmuziektheater. Hij was muzikaal leider van diverse muziektheatergezelschappen in Nederland zoals de Goesse Operette Vereniging. 25 jaar lang was hij als muzikaal leider en dirigent verbonden aan WOKMUZIEKTHEATER. Vanuit deze functies was hij in 1993 de drijvende kracht achter de keuze van de vereniging voor opera. Mede dankzij zijn bijzondere kwaliteiten als arrangeur was het voor de vereniging mogelijk deze weg in te slaan en opera’s te brengen die muzikaal precies op maat waren gemaakt voor de vereniging.

Na het grote succes met Der Vampyr van Marschner in 2009 besloot Hans Swinnen dat het tijd werd om ook zijn dirigentschap van WOKMUZIEKTHEATER definitief aan de wilgen te hangen. Wel bleef Swinnen als muzikaal adviseur en arrangeur voor de vereniging actief. Zo maakte hij nog het orkestarrangement voor de opera Carmen in 2012. Met de productie Opera Gala in 2011 vierde de vereniging niet alleen haar 30 jarig bestaan, maar ook 15 jaar opera in Weert, het 25 jarig directiejubileum van Hans Swinnen én diens afscheid.

Swinnens grote verdiensten voor het Nederlandse amateurmuziektheater zijn niet onopgemerkt gebleven en daarom is hij in 2005 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Hans Swinnen