La belle Hélène - Uitvoering 18/19/20 november 2022

Het verhaal

Het verhaal speelt zich oorspronkelijk af in het oude koninkrijk Sparta in Griekenland. Koning Menelaos is getrouwd met de mooie Helena. Hogepriester Kalchas is in de tempel van Jupiter een offer aan het voorbereiden als de mooie Helena binnenkomt en vraagt of er nog nieuws is over het oordeel van Paris. Deze prins werd gevraagd een gouden appel aan de mooiste Griekse godin te geven. Paris koos voor Venus, die hem de mooiste vrouw ter wereld als echtgenote beloofde. Kalchas bevestigt dat de mooiste vrouw ter wereld, niemand anders kan zijn dan Helena. Als ze weg is wordt hij gestoord door een jongeman die zegt een opdracht van Venus te hebben om hem voor te stellen aan Helena. Het is prins Paris, vermomd als herder. Hij doet mee met een raadselwedstrijd die uitgeschreven is door koning Agamemnon. Diverse Griekse helden en koningen doen aan de wedstrijd mee, maar uiteindelijk gaat Paris er met de prijs vandoor. Helena is meteen volop geïnteresseerd in de mooie jongeman.

La belle Hélène

Kalchas regelt dat Menelaos een pelgrimsreis naar Kreta moet maken, zodat Paris vrij spel heeft met Helena. 's Avonds, wanneer het hof aan het gokken en het drinken is, komt Paris bij Helena op bezoek in haar privé vertrek. Maar zij doet net alsof ze hem afwijst. Paris zegt dat hij wel een list zal verzinnen om haar voor zich te winnen en vertrekt.

La belle Hélène

Dan, als ze ligt te slapen, komt hij terug. Helena denkt dat alles een droom is en geeft zich helemaal aan Paris over. Dan komt Menelaos plotseling terug en vindt de twee samen in bed. Woedend schopt een enorme scene. Paris moet vertrekken, maar hij zweert terug te zullen komen. Het hof heeft zich na alle gedoe teruggetrokken op het strand van een mondaine badplaats. Venus is woedend op de Spartanen, omdat haar plannen voor Paris gedwarsboomd zijn en ze neemt wraak: de verdorvenheid viert hoogtij en iedereen houdt het met iedereen. Dan verschijnt de hogepriester van Venus en beveelt dat Helena met hem mee moet komen naar het eiland Kythera om offers aan de godin te brengen.

La belle Hélène

Helena heeft daar helemaal geen zin in, maar op aandringen van de koningen scheept zij zich met de hogepriester in en vaart weg. Terwijl ze wegvaren onthult de hogepriester wie hij werkelijk is: prins Paris. Helena is eindelijk van hem en de koningen hebben het nakijken. En we weten allemaal wat daarvan het gevolg zal zijn: de Trojaanse oorlog, die 10 jaar zou duren en vele van de helden uit het stuk het leven zal kosten.