Wie zijn wij ?


Wokmuziektheater

Foto : Wiktor Golabek


WOKMUZIEKTHEATER, een theaterkoor van ongeveer 30 leden, werd in 1980 opgericht en legde zich toe op het uitvoeren van operettes in het Weerter dialect. Toch werd in een aantal programma’s ook het klassieke repertoire niet geschuwd. Na een aantal uitvoeringen waarbij fragmenten uit diverse opera’s en musicals werden uitgevoerd, koos het koor er in 1993 voor om voortaan complete, volledig geënsceneerde opera’s te gaan uitvoeren.

De producties worden georganiseerd in projectvorm met een cyclus van 2 jaar. Daarbij is er voor gekozen om met relatief bescheiden financiële middelen opera’s te brengen op een zo hoog mogelijk artistiek niveau. Daarvoor werkt het koor samen met professionele zangsolisten en een professioneel orkest. De wijze waarop het toneelbeeld vorm krijgt zorgt er voor dat deze opera-uitvoeringen een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Er wordt daarom behalve aan de zang en het acteren veel aandacht besteed aan kostuums, grime, dans, decor, en belichting, zodat een aantrekkelijk totaalplaatje ontstaat. Om het verhaal goed over te laten komen werkt het koor de laatste jaren met een boventiteling en inleidingen voorafgaand aan de voorstellingen. Met deze publieksvriendelijke manier van opera’s maken geniet het WOKMUZIEKTHEATER in de regio Weert grote belangstelling en waardering. Een veel gehoorde opmerking uit ons publiek is: “ik houd niet van opera, maar wat jullie doen, dat vind ik mooi!”

Al enkele jaren is het WOKMUZIEKTHEATER het enige amateurgezelschap dat in de provincie Limburg op semiprofessionele wijze complete opera’s op de planken zet. Vanwege dit feit heeft de vereniging in Weert een bijzondere, bovenregionale status. Vanaf 1995 werkt de vereniging gestaag aan een doelgerichte opbouw van operaproducties, waarbij voor de vereniging iedere keer weer leermomenten zijn ingebouwd. Wat de keuze van de opera’s betreft heeft de vereniging zich niet direct laten leiden door het “ijzeren repertoire”. Er werd juist gekozen voor titels die al lang niet meer in Nederland waren uitgevoerd.

De vereniging heeft een regionale status en telt leden uit Midden- en Zuid-Limburg, Noord-Brabant en België. Het koor repeteert op maandagavond in Weert van 20u tot 22:15u. Kom gerust eens langs om kennis te maken! (meer informatie onder AANMELDEN)

De lijst van operaproducties die door het WOKMUZIEKTHEATER zijn uitgevoerd:
1995      Carmen (Georges Bizet)
1997      Orpheus in de Onderwereld (Jacques Offenbach)
1998      Faust van Charles Gounod
2000      L’Elisir d’Amore (Gaetano Donizetti)
2001      Roméo et Juliette (Charles Gounod)
2003      De Parelvissers (Georges Bizet)
2005      Hamlet  (Ambroise Thomas)
2007      Un Ballo in Maschera (Giuseppe Verdi)
2009      Der Vampyr (Heinrich Marschner)
2011      OperaGala jubileumproductie
2012      Carmen (Georges Bizet)
2014      Die verkaufte Braut (Bedřich Smetana)
2016      Treemonisha (Scott Joplin)
2018      Le Villi (G. Puccini) & Cavalleria Rusticana (P. Mascagni)